sobota, 8 marca 2014

Ekspresowe tagliatelle z krewetkami i szpinakiem

Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na szybki obiad. W roli głównej, uwielbiane przeze mnie krewetki. Przepis pochodzi z lutowego wydania magazynu Kuchnia, ale jak to u mnie, jest trochę zmodyfikowany.. :) W oryginale nie znajdziecie krewetek ale wierzcie mi, że w połączeniu ze szpinakiem i serem cheddar tworzą pyszną kompozycję. Czas przygotowania obiadu to ok 15 minut, najwięcej zajmuje gotowanie makaronu.



Składniki dla 2 osób:
12 dużych surowych krewetek
3-4 gniazda makaronu
4 łyżki śmietanki 12% do zup i sosów
skórka otarta z 1/2 cytryny
garść świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
garść startego sera cheddar
sól, pieprz cytrynowy
oliwa, masło

Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie na 2 łyżkach masła i odrobinie oliwy obsmażamy krewetki. Czosnek kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie masła po chwili dodajemy szpinak i podgrzewamy tak aby zmiękł. Makaron odcedzamy zostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania. Tagliatelle wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy wodę, śmietankę, mieszamy i podgrzewamy minutę. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, szpinak, krewetki i ser. Doprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy jeszcze minutę. Przekładamy na ogrzane talerze i podajemy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz