środa, 29 stycznia 2014

Pappardelle z krewetkami

Krewetkożercom ten przepis powinien przypaść do gustu. Kilka składników połączonych w proste danie, 20 minut i obiad gotowy! Tym co sprawia, że smakuje wyjątkowo jest szafran. Jeśli jeszcze nie próbowaliście dodać go do krewetek zróbcie to czym prędzej. Niesamowicie podkręca i nadaje smak.
 
Składniki:
makaron pappardelle
surowe krewetki
1 ząbek czosnku
szklanka białego półwytrawnego wina
szczypta szafranu
śmietanka 18%  do zup i sosów
łyżka masła
sól, pieprz
 
Przygotowanie:
Zagotować wodę na makaron. W tym czasie pokroić czosnek, do wina dodać szafran delikatnie zamieszać. Do wrzącej wody wrzucić makaron, na patelni rozgrzać masło i posmażyć czosnek następnie dodać krewetki, doprawić solą i pieprzem, i chwilę podsmażać. Kiedy krewetki się zaróżowią dolać wino i wszystko razem podgrzewać. Ugotowany makaron odcedzić a na patelnię wlać odrobinę śmietany, całość intensywnie zamieszać. Wstążki makaronu wrzucić na patelnię i połączyć z sosem.
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz