sobota, 25 stycznia 2014

Pieczone roladki z cukinii i bakłażana

Kolejna, ciekawa, propozycja na szybką przystawkę. W lecie, kiedy sezon na cukinię jest w pełni to danie będzie jeszcze smaczniejsze ale nawet w mroźny zimowy dzień można dzięki niemu przypomnieć sobie jak smakuje lato. Przepis na roladki pochodzi z cudownej książki "Dwaj łakomi Włosi", której postaram się niebawem poświęcić cały post. Małą modyfikacją jest wykorzystanie nie tylko cukinii ale także bakłażana :)

Składniki:
1 cukinia
1 bakłażan
100g sera gorgonzola pokrojonego w kawałki
6 suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych na cienkie plasterki
pęczek bazylii

marynata:
4 łyżki oliwy
1 duży ząbek czosnku
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Składniki marynaty połączyć i odstawić na bok. Cukinie i bakłażana pokroić w podłużne paski szerokości 5 mm. Ułożyć je na talerzu, posolić i odstawić na 40 minut, aby puściły sok i nieco zmiękły. Plastry osuszyć papierowym ręcznikiem rozłożyć na lekko naoliwionej blaszce i skropić marynatą. Piec 10-15 minut aż ich brzegi lekko się zrumienią. Przewrócić na drugą stronę posmarować resztą marynaty i piec jeszcze przez minutę. Następnie wyjąc z piekarnika  i pozostawić do ostygnięcia.

Na końcu każdego plasterka kłaść kilka kawałków sera i suszonych pomidorów a także listek bazylii. Plastry zwijać w roladki i przed podaniem ułożyć na półmisku. 




1 komentarz:

  1. takie roladki to chyba najlepsza przystawka świata :D

    OdpowiedzUsuń