wtorek, 21 stycznia 2014

Łososiowe babeczki

Ciekawy pomysł na szybką i niezbyt skomplikowaną przystawkę dla zapracowanych i zaganianych będzie jak znalazł. W ubiegły weekend moja Mama przygotowała takie babeczki na swój obiad urodzinowy, więc przepis jest sprawdzony i śmiało mogę go Wam polecić. Nie jest to może jakiś kulinarny szał ale wygląda dość efektownie przy minimalnym nakładzie pracy :)

Składniki na około 12 babeczek:
25 dag mąki
1 żółtko
1/4 kostki masła (200g)
łyżka śmietany 18%
sól

śmietankowy serek typu almette
2 łyżki pasa łososiowej z tubki
łosoś
koperek
cytryna
sól, pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Mąkę, żółtko, masło, śmietanę i sól połączyć, zagnieść ciasto, które następnie odłożyć na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotować wypełnienie babeczek. Serek wymieszać z pastą łososiową, dodać poszatkowany koperek i delikatnie doprawić solą i pieprzem. Po upływie 30 minut ciasto wyjąć z lodówki i wykleić nim foremki do babeczek. Porcja ciasta na foremkę powinna być wielkości orzecha włoskiego. Babeczki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut aż się zrumienią. Po wyjęciu z pieca pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Na koniec wypełnić babeczki łososiową pastą, na wierz każdej położyć cząstkę cytryny, koperek i mały plasterek łososia.





5 komentarzy:

  1. Dzień dobry
    Niestety nie znalazłam na stronie adresu e-mail
    Chciałabym przedstawić informacje na temat możliwości współpracy reklamowej.
    Zapraszam do kontaktu na:kontakt@blog-media.pl
    Pozdrawiam serdecznie
    Magdalena

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne te Twoje przekąski, łykam już kolejny post z dużym apetytem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, dziękuję to bardzo miłe :) i motywujące! ;)

      Usuń
  3. Pyszota... Właśnie jem późną kolację i chłonę przepisy z Twojego bloga. Kolacja podwójnie dobrze przy nich smakuje;-))

    OdpowiedzUsuń