niedziela, 20 stycznia 2019

Gravlax

Dzisiaj na warsztat weźmiemy gravlax, czyli łososia peklowanego na sposób skandynawski. w soli i cukrze. Wykonanie jest dziecinnie proste, najważniejsze to uzbroić się w cierpliwość i dobry produkt czyli rybę najlepszej jakości. Bez tego ani rusz. Po 48 godzinach oczekiwania będziecie mogli delektować się pysznym łososiem. 



Składniki:
1 filet z łososia
2 łyżki soli
2 łyżki cukru trzcinowego
1-2 pęczki koperku
2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

dodatkowo sos:
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
garść posiekanego kopru
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Wszystkie składniki wymieszać do powstania gładkiego sosu.

Przygotowanie:
Przed peklowaniem rybę przemrozić dla bezpieczeństwa zostawiając na 24 godziny w zamrażalniku. Rozmrożonego łososia położyć skórą do dołu na dużym arkuszu folii aluminiowej. Mięso oczyścić z ości a następnie natrzeć mieszanką soli i cukru. Posypać pieprzem i grubą warstwą posiekanego kopru. Szczelnie zawinąć w folię i przełożyć do głębokiego naczynia. Pozostawić w lodówce prze 48 godzin. Ryba puści sporo wody, którą warto odlać 2-3 razy w czasie peklowania. Po upływie 2 dni ryba jest gotowa do jedzenia. Kroić ją w cienkie plastry i podawać z sosem miodowo-musztardowym np. na kanapce albo w towarzystwie ziemniaków w mundurkach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz