czwartek, 17 stycznia 2019

Egzotyczna Pavlova

Trochę mnie nie było, no ale nowy rok, nowa ja i powrót do tego co lubię najbardziej. 2019 zaczynamy na słodko. Beza z egzotycznymi smakami papai, mango i lekko kokosowym kremem. Mówią, że była pyszna. Sądząc po tym, jak szybko zniknęła chyba nie oszukiwali :)

Składniki:

6 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego

1 puszka pulpy z papai (można użyć mango)
1 puszka mleka kokosowego
250g mascarpone
1 mango
nasiona z 1/2 granata
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru


Przygotowanie:

Beza: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do dzieży miksera wlać białka i ubić na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier aż piana stanie się gęsta i błyszcząca. Po koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i uformować w okrąg (ok 22 cm). Boki bezy wyrównać szpatułką tak by na środku powstało wgłębienie. Piec w 150 stopniach C przez 5 minut następnie obniżyć temperaturę do 110 C i piec jeszcze przez 1 godzinę i 45 minut. Po upieczeniu, bezę wystudzić w uchylonym piekarniku.

Mus z papai: do garnuszka wlać pulpę z papai i zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1-2 łyżkami wody i wlać do garnuszka z papają. Zagotować do zgęstnienia - cały czas mieszając. Odstawić do ostudzenia.

Krem kokosowy: mleko kokosowe przelać przez sitko. Wodę wykorzystać np. do koktajlu. A śmietankę zebraną na sitku przełożyć do misy miksera. Śmietankę krótko ubijać (ok 1 minuty) następnie dodać mascarpone, cukier i ponownie wszystko krótko ubić. Mango obrać i posiekać w małą kosteczkę. Połowę dodać do kremu. 

Składanie bezy: bezę przełożyć na paterę lub duży talerz. Środek (wgłębienie) posmarować musem z papai. Następnie wyłożyć krem kokosowy a wierzch udekorować pozostałą ilością mango i granatem. Przed podaniem trzymać w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz