sobota, 2 lutego 2019

Pieczony pstrąg z ziemniakami

Co dziś na obiad? Może rybka? Na przykład pstrąg w towarzystwie pieczonych ziemniaków? Najwięcej czasu zajmie Wam obieranie ziemniaków, resztę zrobi za Was piekarnik. To co, do dzieła!

Składniki dla 2 osób:

2 świeże pstrągi
6-7 średniej wielkości ziemniaków
1/2 papryczki chilli
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 cytryny
pęczek koperku
sól, pieprz cytrynowy
oliwa
odrobina masła

Przygotowanie:

Piec rozgrzać do 185 stopni C. Na dno naczynia żaroodpornego wylać sporą ilość oliwy (jakieś 5-6 łyżek).  Ziemniaki obrać i pokroić w grubsze talarki, cebulę pokroić w pióra, czosnek w plasterki i wszystko dodać do naczynia. Chilli posiekać drobno i dodać do pozostałych składników. Wszystko posolić i wymieszać (najlepiej rękami :) ). Warzywa wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok 30 minut. W tym czasie opłukać ryby, w środku i na zewnątrz. Do każdej ryby włożyć spory pęczek koperku i plastry cytryny. Rybę posolić z obu stron i posypać pieprzem cytrynowym. Po upływie 30 minut warzywa wyjąc z pieca i rozgarnąć na boki naczynia. Na środku położyć ryby i wstawić do pieca na kolejne 20 - 25 minut. Pod koniec pieczenia na każdą rybę położyć kilka małych kawałeczków masła. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz