środa, 12 sierpnia 2015

Duńska kanapka smørrebrød z piwem Porter

Jeśli chcecie przygotować coś szybkiego do przekąszenia a zarazem coś efektownego to powinna się Wam spodobać moja dzisiejsza propozycja. Dania słynie z niezwykle ciekawych i fantazyjnych kanapek smørrebrød a dzisiejszy przepis będzie wariacją na ich temat. Do moich smørrebrød użyję krewetek marynowanych w ostro kwaśnym sosie z papryczki i limonki. Przygotowanie całości, zajmuje naprawę niewiele czasu, ale oczywiście im dłużej będą marynować się składniki, tym smaczniejsze będą :) Najlepszym towarzyszem tych skandynawskich smakołyków będzie piwo Porter, którego słodki posmak idealnie podkreśli to, co w owocach morza najlepsze. Nie martwcie się, nie będzie nudno, ostra papryczka habanero podkręci smak dania.

Składniki na 2 kanapki:
8 surowych krewetek tygrysich
4 plastry boczku surowego parzony
2 żytnie bułeczki lub żytni chleb
jogurt grecki lub bałkańki
1 butelka Angielskiego Portera
1/2 papryczki habanero
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 limonki
5 łyżek oliwy
świeża mięta
świeża kolendra
sól, pieprz cytrynowy

Przygotowanie:
Krewetki należy obrać z pancerzy i wrzucić do miski. Papryczkę i czosnek posiekać i dodać do krewetek. Następnie dolać do nich oliwę, sok z limonki i posiekane liście kolendry oraz mięty. Całość posolić i popieprzyć. Dobrze wymieszać, tak żeby marynata pokryła mięso i odstawić. Na patelni grillowej pogrzać przekrojone na pół żytnie bułeczki. Każdą z krewetek owinąć 1/2 plasterka boczku i obsmażyć na grillowej patelni. Po przewróceniu ich na drugą stronę, na patelnię wylać marynatę, która pozostała w misce. Podgrzane chlebki posmarować cienką warstwą jogurtu greckiego na wierzch wyłożyć gorące krewetki i pospać porwanymi listkami mięty i kolendry. Podawać ze szklanką piwa Porter.





  Wpis bierze udział w akcji "Kulinarne inspiracje z Love Beer"

Kulinarne inspiracje z Love Beer

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz