niedziela, 26 lipca 2015

Tagliatelle z kurkami

Kolejny kurkowy sezon. A jak kurki to oczywiście makaron. Tym razem z lekkim sosem z odrobiną białego wina, które podkręca ostrość żółtych grzybów. Przygotowanie tego dania trwa tyle, co ugotwanie makaronu, więc w mniej niż 15 minut możecie delektować się pysznymi smakami. Do dzieła!

Składniki dla 2 osób:
4 gniazda makaronu tagliatelle
30 dag kurek
100 ml białego wytrawnego wina
parmezan
6 łyżek oliwy dobrej jakości
1 ząbek czosnku
sól,pieprz

Przygotowanie:
Kurki umyć i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Do gotującej się, osolonej wody wrzucić makaron. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać kurki i smażyć aż staną się miękkie (5-7 minut). Dolać wina i jeszcze przez chwilę dusić grzyby. Kiedy makaron się ugotuje dodać go na patelnię do kurek. Całość wymieszać, posypać płatkami parmezanu i podawać.



2 komentarze:

  1. Kurki w najczystszej postaci, mmm...
    Rozpływam się na myśl o takim obiedzie :)

    OdpowiedzUsuń