piątek, 1 maja 2015

Jest botwinka! Mini tarty z botwinką i kozim serem.

Pierwsza botwinka w tym roku, wprawdzie jeszcze z tunelu, ale już jest! Za chwilę nastąpi prawdziwa eksplozja smaków i znowu przyjdzie ten wspaniały czas,  w którym nie wiadomo co ugotować bo chce się zjeść wszystko! Przyznam, że nie przygotowywałam jeszcze botwinki samodzielnie, więc na początek wzięłam na warsztat coś łatwego. Danie, które nie wymaga wiele pracy, choć już wiem, że następnym razem trochę poeksperymentuję i zastąpię ciasto francuskie kruchym. Idealne, żeby zrobić więcej i zjeść kolejnego dnia np. w pracy.

Przepis znalazłam tu.

Składniki dla 2 osób:
1 pęczek botwinki
2 nieduże ząbki czosnku
2 prostokąty ciasta francuskiego
1/2 roladki koziego sera
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Botwinkę dokładnie umyć. Buraczki odciąć, obrać i pokroić w drobne plasterki. Łodygi i liście również pokroić, posiekać czosnek. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, wrzucić czosnek. Podsmażać chwilkę i dodać plasterki buraczków. Smażyć 2 minuty, dodać łodygi, posolić i smażyć kolejne 2 minuty. Na koniec dodać liście botwinki i chwilę blanszować a następnie zdjąć z ognia. Botwinę wyłożyć na płaty ciasta francuskiego a na wierzch położyć plastry koziego sera. Piec 20 minut, aż ciasto się zarumieni.



1 komentarz: