niedziela, 26 kwietnia 2015

Jabłkowe tartaletki

Mam taką teorię, że słodycze w wersji mini są bardziej apetyczne. Przy okazji są też bardziej zdradzieckie bo trudniej kontrolować ile tak właściwie się zjadło ;) Dzisiaj, zamiast jednej dużej tarty jabłkowej proponuję Wam małe jabłkowe tartaletki. Śliczne i smakowite :)

Przepis na oryginalną dużą tartę pochodzi stąd

Składniki na ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru
szczypta soli
5 łyżek zimnej wody
125 g zimnego masła

Nadzienie:
3 jabłka
6 łyżek cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki
2 łyżki roztopionego masła

4 łyżki dżemu morelowego

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło i wodę. Ciasto zagnieść i odłożyć do lodówki na 30 minut. Jabłka obrać pokroić w ćwiartki a każda z nich w cienkie plastry. 4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem i posypać jabłka. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć w nim krążki foremkami do tartaletek. Krążkami wypełnić foremki, zwróćcie  uwagę na brzegi. Ciasto posypać mieszanką mąki i cukru. Na wierzchu ułożyć jabłka, plasterek przy plasterku i zalać roztopionym masłem. Piec w 200 stopniach C przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika, w garnuszku rozpuścić dżem i polać nim tartaletki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz