wtorek, 19 maja 2015

Spaghetti z cukinią i botwinką

Najlepsze połączenia wychodzą spontanicznie, tak właśnie było w przypadku tego przepisu. Szczerze mówiąc nie miałam pojęcia czy to co ugotuję w ogóle będzie nadawało się do jedzenia no ale do odważnych świat należy. Kilka składników skomponowało się w bardzo udane danie. Botwinka i cukinie przyjemnie chrupały pod zębami a ricotta nadała całości kremowego smaku.

Składniki:
makaron spaghetti
buraczki i łodyżki botwinki
1/2 żółtej cukinii
1 ząbek czosnku
125 g ricotty
50 g parmezanu
sól, pieprz
oliwa

Przygotowanie:
Wodę na makaron posolić i zagotować. Buraczki dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić w talarki. Łodyżki pokroić w 5 cm słupki. Czosnek zgnieść i pokroić. Za pomocą obieraczki do warzyw pokroić połówkę cukinii w cienkie paski. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej czosnek razem z buraczkami przez ok 3 minuty, po tym czasie dodać łodyżki i podsmażać jeszcze 2 minuty. W tym czasie do wody wrzucić makaron. Kiedy łodyżki lekko zmiękną dodać ricottę i starty parmezan. Podgrzewać aż ser połączy się z warzywami. Jeśli makaron nie zdąży się ugotować na patelnię możecie dodać nieco wody z gotowania. Na koniec makaron dodać na patelnię i wymieszać z sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz