piątek, 1 sierpnia 2014

Kurkowy omlet

W lodówce została mi garść kurek, za mało na zupę czy makaron ale za to akurat na omlecik dla dwojga, dlatego wczoraj na kolację raczyliśmy się kurkowym omletem. Wykonanie proste i ekspresowe, polecam zabieganym i zakręconym jak ja :) A! I uważajcie z solą, bo łatwo przesadzić, pancetta jest bardzo słona.


Składniki dla 2 osób:
garść kurek
4 jajka
1/2 szklanki startego cheddara
8 plastrów pancetty (można użyć zwykłego boczku)
szczpiorek
łyżka masła
sól, pieprz

Przygotowanie:
Na małej patelni rozgrzać masło i podsmażyć kurki, kiedy zmiękną na drugiej patelni podsmażyć plastry pancetty żeby stała się chrupiąca. W misce rozbełtać jajka tak żeby "wbić" do nich powietrze. Posolić i popieprzyć dodać ser i delikatnie zamieszać. Masę jajeczną wylać na boczek i dodać kurki. Smażyć na średnik ogniu tak by nie przypalić od spodu ale żeby z wierzchu omlet się ściął,. Na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem

.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz