wtorek, 6 czerwca 2017

Risotto ze szparagami

Moje pierwsze w życiu risotto! Jakoś nigdy wcześniej nie było mi z tym daniem po drodze. Szczerze mówiąc nie jestem fanką ryżu ale to zdecydowanie coś więcej niż tylko ryż. Jeśli macie w domu bulion to jesteście w połowie drogi do pysznego obiadu :)

Składniki na 3-4 porcje:
200g ryżu arborio
1 litr bulionu warzywnego (gorącego)
1 pęczek zielonych szparagów
1 szalotka
50ml białego wina
3 łyżki tartego parmezanu
oliwa
sól, pieprz

Przygotowanie:
Szparagi umyć, odkroić główki a końce posiekać na 2 cm kawałki (oczywiście wcześniej odłamując te zdrewniałe). Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy. Podsmażyć posiekaną szalotkę i po chwili dodać suchy ryż. Energicznie wymieszać i dolać wino. Poczekać aż odparuje i dolać chochlę bulionu, gdy ryż wchłonie bulion dodać kolejną łyżkę i tak powtarzać co jakiś czas mieszając. Po ok 20 minutach powinny zostać mniej więcej 2 chochle bulionu - wtedy do ryżu należy dodać pokrojone łodygi szparagów i bulion. Kiedy odparuje dodać ostatnią porcję bulionu i główki szparagów całość wymieszać. Podawać z tartym parmezanem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz