wtorek, 20 czerwca 2017

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

Słodkie truskawki, kwaśny rabarbar i kruszonka to się po prostu nie mogło nie udać! Przygotowanie drożdżówek trochę trwa, bo ciasto musi dwa razy wyrosnąć ale wierzcie warto dać mu trochę czasu. Bułeczki są nieprzyzwoicie puszyste, maślane i po prostu pyszne!

Przepis na ciasto pochodzi z tego bloga.

Składniki:
500 g mąki pszennej
300 ml mleka
100 g roztopionego masła
2 jajka
7 g suchych drożdży
2,5 łyżki cukru
szczypta soli

dodatkowo:
8 łodyg rabarbaru
ok 12 truskawek (po jednej na bułeczkę)
1 jajko wymieszane z łyżką mleka - do posmarowania bułeczek
1/2 szklanki mąki, 5 łyżek cukru, 60g masła roztopionego - na kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszać dłonią

Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę i dodać drożdże - wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto na końcu dodając roztopione masło. Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. Następnie przełożyć je do miski oprószonej mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny (moje było gotowe już po godzinie).

Wyrośnięte ciasto uformować na kształt wałka i podzielić na 12 równych kawałków (każdy po ok 80g). Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Ponownie pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 30 minut. 

W tym czasie przygotować rabarbar. Umyty i obrany pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić na patelnię. Dodać 100 ml wody i 3-4 łyżki cukru waniliowego. Podgrzać aż rabarbar zacznie się rozpadać.

Kiedy bułeczki wyrosną w każdej z nich, za pomocą szklanki z okrągłym dnem, zrobić mocne wgłębienie. Na każdą bułeczkę wyłożyć łyżkę rabarbaru i przekrojoną na 4 części truskawkę. Brzegi bułeczek posmarować jajkiem na koniec całe posypać kruszonką.

Piec w 190 stopniach przez ok 20 minut - aż się zarumienią.






2 komentarze: