niedziela, 6 listopada 2016

Jabłka w cieście.

Kupiłam jabłka, miała być szarlotka a jest śniadanie. Też dobrze, szarlotka będzie następnym razem a my zaczęliśmy pysznie dzień. Kwaśne jabłka złagodziłam szczyptą cukru waniliowego i podkręciłam cynamonem. W sumie banał ale co tam, smakuje super a przygotowanie zajmuje 20 minut. Tyle czasu chce spędzać w kuchni rano, bo dzień czeka!

Składniki dla 2 osób:
1-2 jabłka (szara reneta)
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 jajko
szczypta soli
1/4 szklanki mleka
cukier waniliowy 
kora cynamonu
śmietana 18%
dodatkowo: domowa konfitura porzeczkowa
olej

Przygotowanie:
Jabłka obrać ze skórki (albo nie - to zależy od Waszych preferencji) i pokroić w grubsze plastry. Ze środka każdego plastra wyciąć gniazdo nasienne, tak żeby wyszła zgrabna oponka. Do miski wbić jajko i lekko je ubić. Dodać mleko, sól i mąkę. Dokładnie wymieszać żeby nie było grudek.  Ciasto musi być dość gęste żeby oblepiło jabłka. Owocowe oponki oprószyć cukrem i świeżo startą korą cynamonu. Na patelni rozgrzać olej. Jabłka obtaczać w cieście i wykładać na patelnię. Smażyć na złoto na średnim ogniu. W czasie kiedy jabłka się smażą do 2-3 łyżek śmietany dodać łyżkę cukru waniliowego i wymieszać. Gotowe placuszki wyłożyć na talerz, polać słodką śmietanką i dodać odrobinę konfitury porzeczkowej. Zjeść i cieszyć się niedzielą!





1 komentarz:

  1. Takie jabłka zawsze kojarzą mi się z letnimi wieczorami :-) Ciekawe, czy wersja śniadaniowa smakuje tak samo... muszę wypróbować!

    P.S. Piękny fotel w tle!!

    OdpowiedzUsuń