sobota, 16 lipca 2016

Jagodzianki

Jagody. Smak dzieciństwa zamknięty w maleńkim owocu. Najlepiej smakują te zerwane w lesie i zjedzone od razu, na miejscu. Zamknięte w pysznej drożdżowej bułeczce też są niczego sobie. Dzisiaj upieczcie jagodzianki, zabierzcie je ze sobą na spacer. Albo, tak jak my, zjedzcie na śniadanie. 

Świetny przepis jest stąd.

Składniki na ok 15 bułeczek:
 500 g mąki pszennej chlebowej 
7 g suchych drożdży
szczypta soli
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
80 g roztopionego masła
1/2 szklanki cukru
8 g cukru waniliowego
300g jagód

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć w misce, roztopione masło dodać na końcu. Wyrobić ciasto tak by było miękkie i sprężyste. Pozostawić w misce oprószonej mąką do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponowie krótko wyrobić i podzielić na 15 porcji. Każdą porcję ciasta uformować na kształt placka (ręką lub rozwałkować). Na jego środek wykładać dużą porcję jagód następnie złożyć na pół jak pierożka i skleić dokładnie brzegi. Bułeczkę położyć sklejeniem do blatu i delikatnie rolować nadając jej kształt. Postąpić tak samo ze wszystkimi porcjami ciasta. Bułeczki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. (ok 45 min). Piekarnik rozgrzać do 200 stopi i piec bułeczki przez 15 minut. Kiedy wystygną można je polukrować.

Lukier: 2 Łyżki śmietany 18%, 8 łyżek cukru i sok z cytryny. W garnuszku umieścić cukier i śmietanę. Skropić cytryną. Podgrzewać aż cukier się rozpuści i zacznie bomblować. Gotować przez 6-7 minut. Polać nim jagodzianki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz