niedziela, 3 kwietnia 2016

Coq au vin czyli kurczak w winie

Kurczak powoli duszony w winnym sosie. Wierzcie mi, jeśli go spróbujecie już nigdy ale to przenigdy nie będziecie chcieli mieć na widelcu przesuszonego drobiowego mięsa. Kurczak jest soczysty, praktycznie rozpada się. A sos? Sos jest tak pyszny, że chce się nim bez końca polewać kaszę i jeść, jeść, jeść... Niebo w gębie, a to tylko poczciwa kurka, kto by pomyślał :)

Przepis pochodzi stąd.

Składniki:
1 kurczak zagrodowy
1/2 butelki czerwonego półwytrawnego wina
1/2 litra bulionu drobiowego (ja użyłam bulionu z perliczki)
6-8 szalotek
200 g pieczarek (pokrojonych w ćwiartki)
50 g masła
kilka gałązek świeżego tymianku
8 ząbków czosnku
2 łyżki mąki
2 łyżeczki słodkiej papryki
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz

Przepis:
Kurczaka należy podzielić na cztery części (2 piersi, 2 nogi). Mięso posolić i oprószyć słodką papryką następnie obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Kurczaka przełożyć do garnka a na tą samą patelnię wrzucić przepołowione szalotki i całe ząbki czosnku, chwilę przesmażyć i wrzucić do garnka z kurczakiem. Całość zalać czerwonym winem, dodać  tymianek, surowe pieczarki i bulion z kurczaka tak żeby zakryć mięso. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 1,5 godziny. Podawać z ulubioną kaszą. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz