niedziela, 10 stycznia 2016

Karnawałowe bananowe donuts

Karnawał w pełni dlatego dzisiaj na warsztat wzięłam pączki. Ciasto jest drożdżowe i potrzebuje ciepła i czasu żeby wyrosnąć ale warto trochę poczekać. W gotowych oponkach smak i słodkość banana są lekko wyczuwalne ale nie dominujące. Pamiętajcie, żeby całość czule oprószyć cukrem pudrem!

Przepis wypatrzyłam w KUKBUKu.

Składniki:
290g mąki pszennej chlebowej typ 750 (ja użyłam 550)
1 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
1/4 łyżeczka soli
300g obranych, dojrzałych bananów (3 sztuki)
3 łyżki mąki pszennej
1 jajko
45g masła (w temperaturze pokojowej)
1/2 l oleju 
1/2 kostki smalcu

Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę chlebową dodać sól i drożdże. Banany umieścić w garnuszku i rozgnieść widelcem na gładką masę. Dodać 3 łyżki mąki i podgrzać, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje i odstawić do wystudzenia. Masę przełożyć do miski z mąką, dodać jajko i całość zagnieść dłonią aż do uzyskania zwartej konsystencji. Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i chwilę wyrabiać. Dodać masło i wyrabiać ok 15 minut aż będzie gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na nie mniej niż 1,5 godziny. Po tym czasie, ciasto rozwałkować na grubość 1 centymetra i szklanką wycinać oponki. Wewnętrzną dziurkę wycinałam szyjką od butelki :). Resztki ciasta zagnieść ponownie i znowu wyciąć oponki. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz (możecie zostawić sobie kawałek ciasta, żeby sprawdzić czy olej jest dobrze rozgrzany) i smażyć po 4 oponki jednocześnie ok 40 sekund z każdej strony. Wykładać na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe oponki posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy: