niedziela, 25 października 2015

Makaron z fetą i szpinakiem

Dzisiaj danie mało wyszukane, na szybki obiad, kiedy nie chce Wam się spędzić w kuchni zbyt dużo czasu. Tak było właśnie ze mną, to chyba ta zmiana czasu i to, że już o 15.00 świat stał się szary, odebrała mi wenę i chęci. Po 15 minutach stania w sklepie pośród warzyw i owoców miałam w głowie zupełną pustkę i wtedy Ł. zaproponował "a może szpinak?". Z braku laku może być szpinak... Nie żebym miała coś przeciwko, wręcz przeciwnie bardzo szpinak lubię ale dzisiaj jest dzień na "nie", więc entuzjazmu nie było. Finalnie wyszło pyszne, szybkie i sycące danie, w sam raz na obiad. Z pełnym żołądkiem nawet taki ponury dzień zaczyna nabierać kolorów :)

Składniki dla 2 osób:
1 paczka świeżego szpinaku baby
100 g fety
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
ulubiony makaron
oliwa
łyżka masła
sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. W tym samym czasie na patelni rozgrzać oliwę z masłem i wrzucić na nią umyte liście szpinaku. Kiedy szpinak się skurczy lekko go posolić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Po chwili dodać fetę i dokładnie wymieszać do połączenia. Na koniec na patelnię dodać ugotowany makaron i delikatnie wymieszać ze szpinakiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz