niedziela, 17 maja 2015

Pieczone pomidory czyli obiad w 30 minut!

W weekendy jest różnie. Czasem lubię spędzać w kuchni długie godziny, które przyjemnie upływają mi na gotowaniu a czasem chcę zjeść smacznie ale szybko. Wczoraj wygrała opcja numer dwa, bo słońce co chwilę przebijało się przez chmury więc chcieliśmy dotlenić się na dworze. Dziś przedstawiam danie, którego smak zabierze Was w słoneczne śródziemnomorskie klimaty, a przygotowanie całego obiadu zajmie Wam dosłownie 30 minut.

Składniki:
ser Apetina classic w bloczku (200g)
2 duże pomidory malinowe
10 zielonych oliwek bez pestki
świeży tymianek
świeża bazylia
2 ząbki czosnku 
8 łyżek oliwy
sól morska, pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. W tym umyć pomidory i przekroić je w 1/3 wysokości. Do miseczki wydrążyć miąższ z pomidorów, zarówno z górnej jak i dolnej części. Do miąższu dodać ser Apetina, pokrojone na pół oliwki i postrzępione liście bazylii. Całość ugnieść widelcem i doprawić pieprzem. Serowym farszem wypełnić pomidory i przełożyć je do naczynia żaroodpornego. "Czapeczki" pomidorów położyć obok. W moździerzu utrzeć 2 ząbki czosnku ze szczyptą soli, oliwą i listkami tymianku. Tak przygotowanym sosem polać pomidory i wstawić do piekarnika na 15-20 min, piec z termoobiegiem. Gotowe!




Wpis bierze udział w akcji "30 minut z Apetiną"

30 minut z Apetiną

1 komentarz: