niedziela, 19 kwietnia 2015

Na śniadanie: roszponka i jajko poche

Kiedy byłam we Włoszech miałam okazję zjeść bardzo fajną przekąskę w postaci roszponki z dodatkiem podsmażonej szynki parmeńskiej i dużej ilości balsamiko. Idealna na mały głód, który dopada narciarzy. Postanowiłam lekko ją zmodyfikować i przystosować do śniadaniowych realiów i w ten sposób powstał smakowity pomysł na poranny posiłek.

Składniki:
roszponka
10 dag szynki parmeńskiej
figowy sos balsamico
2 jajka
1 łyżka białego octu
sól, pieprz

Przygotowanie:
Roszponkę rozłożyć na 2 talerze. Szynkę parmeńską pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce rozgrzanej oliwy tak żeby stała się chrupiąca. W garnuszku zagotować wodę z dodatkiem octu. Kiedy będzie wrząca, zmniejszyć ogień i łyżką zrobić wir w wodzie, w jego środek wbić jajko i gotować ok 2,5 minuty. Ugotowane, delikatnie osuszyć na ręczniku papierowym. Na roszponce ułożyć szynkę, polać sosem balsamico i przykryć jajkiem. Przed podaniem nakłuć żółtko, żeby delikatnie rozlało się po roszponce.


1 komentarz: