sobota, 5 grudnia 2015

Czekoladowo-pomarańczowe ciasto bezglutenowe

Jutro Mikołajki więc z tej okazji trzeba zjeść coś pysznego i koniecznie coś czekoladowego! Zupełnie przy okazji ciasto jest bezglutenowe więc będzie mogło cieszyć swoim smakiem również alergików. No to już, raz, raz śmigajcie do sklepu i pieczemy!

Składniki:
2 pomarańcze (około 75 dag)
200 g zmielonych migdałów
6 całych jajek
5-6 łyżek kako
 200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
słoik dżemu morelowego

Przygotowanie:
Umyte pomarańcze w całości wrzucić do wrzątku, gotować 75 minut i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie owoce razem ze skórką zmiksować na gładką pulpę, dodać pozostałe składniki (migdały, jajka, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę) i wymieszać łyżką. Na koniec całość zmiksować 2-3 pulsacjami żeby zbyt nie napowietrzyć ciasta. Okrągłą formę (24 cm) natłuścić masłem i wylać ciasto. Piec w 180 stopniach przez 45-50 minut - do suchego patyczka. Na koniec ciasto przekroić na dwa blaty i przełożyć dżemem.
Podawać z cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:
2 łyżki masła
2-4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki śmietany 18%

W rondelku rozpuścić masło, cały czas energicznie mieszają dodać cukier i kakao. Gdy składniki się połączą chwilkę pomieszać, zdjąć z ognia i dodać 2 łyżki śmietany. Po przestudzeniu nakładać na ciasto.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz