sobota, 12 grudnia 2015

Rozgrzewający bulion z kaczki na sposób orientalny z pierożkami

Grudzień to taki miesiąc, że jedyne o czym marzę to zaszyć się pod kocem z dobrą książką i herbatą. I mimo tego, że zima w tym roku nie jest sroga to i tak rozgrzewający bulion dobrze wszystkim zrobi :) Wierzcie mi, że warto się trochę pomęczyć w kuchni żeby potem zjeść coś pysznego!

Składniki na bulion:
2,5 l wody
porcja rosołowa kaczki
25 dag szpondru
włoszczyzna
1/2 dużej cebuli
kawałek imbiru (ok 3 cm)
łodygi kolendry i zielonej pietruszki
1 nieobrany ząbek czosnku 
1 łyżka sous sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka cukru brązowego
sól
pieprz w ziarnach

Dodatkowo:
chili 
liście kolendry
dymka

Składniki na pierożki:
2 szklanki mąki
1 jajko
1/2 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli

szponder z bulionu 
mięso kaczki z bulionu
4 białe kiełbasy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki anyżu
1 ząbek czosnku czosnek
dymka
kolendra
sól, pieprz

Przygotowanie bulionu:
Do garnka z wodą włożyć kaczkę i szponder, doprowadzić do wrzenia i zszumować. Cebulę, imbir i  czosnek przypalić nad gazem i dodać do bulionu razem z łodygami kolendry i pietruszki. Wywar doprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa (ok 1,5 godziny).  Gotowy bulion przecedzić przez sito (mięso odłożyć do pierożków) i dodać sos sojowy, sos rybny i cukier - całość wymieszać.

Pierożki:
Ciasto zagnieść i odłożyć żeby odpoczęło. Mięso z gotowania bulionu zmielić i dodać do niego mięso wyjęte z białej kiełbasy. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem oraz anyżem. Ząbek czosnku wycisnąć do farszu. Dodać liście kolendry i pietruszki, całość dobrze wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować wycinać z niego kółka napełniać farszem i zawijać tak jak uszka. (Sposób znajdziecie tutaj). Pierożki gotować 5 minut od wypłynięcia i podawać zalane gorącym bulionem z odrobiną świeżo posiekanego chili. Rrrrrozgrzewające!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz