czwartek, 19 czerwca 2014

Pudliszkowe inspiracje, kategoria ryba: "Plenerowa zupa rybna"

Kto powiedział, że jak zupa rybna to tylko w kuchni, w domu? Pogoda wręcz prosi "wyjdź na dwór, zobacz jak jest ładnie!". Mnie nie trzeba było długo przekonywać, kuchenka pod pachę składniki do torby i siup na działkę, gotować oczywiście. A kuchnia plenerowa jest cudowna, musi być prosta i najlepiej jednogarnkowa. Zupa łapie się w tę kategorię idealnie. Rybny wywar ugotowałam wcześniej w domu, ale resztę swobodnie można przygotować i podawać pod chmurką. Wszystkie działkowe łasuchy zostały nakarmione, nikt nie narzekał, za to było kilka dokładek, znaczy się smakowało :) Można odtrąbić sukces!


Składniki na 6 porcji:
1 młoda włoszczyzna
kręgosłup i głowa łososia
250g filetu z łososia
200g filetu z dorsza
20 krewetek
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego Pudliszki 30%
4 - 5 łyżek pomidorów lekko podsmażonych Pudliszki
2 średnie ziemniaki
koperek
limonka
200ml białego wytrawnego wina
oliwa
łyżka masła
pieprz cytrynowy 
2 ząbki czosnku
sól
papryka wędzona
1/2 łyżeczki tłuczonych nasion kolendry



Przygotowanie:

Wywar:
Z rybiej głowy wykroić skrzela i oczy, razem z kręgosłupem włożyć do garnka. Zalać wodą (około 1,5 litra) dodać młodą włoszczyznę. Marchewkę pozbawić natki, ale pietruszkę włożyć w całości, dodać też kilka ładnych liści selera, doprawić warzywkiem. Gotować na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Wywar przelać przez sitko żeby stał się klarowny, na koniec zostawić w nim tylko marchewkę.

Zupa:
Wywar podgrzać i dodać do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Marchewkę, którą zachowaliśmy z gotowania wywaru pokroić w półplasterki. Ryby (bez skóry) pokroić w dość dużą kostkę, żeby nie rozpadały się łatwo podczas gotowania. Kiedy ziemniaki lekko zmiękną do zupy dodać koncentrat pomidorowy oraz 4 - 5 łyżek pomidorów lekko podsmażonych. Następnie dodać marchewkę, wino, sok z połowy limonki i pieprz cytrynowy. Pieprzu dałam naprawdę sporo, myślę, że około łyżeczki. Całość dalej gotować. Na patelni rozgrzać masło i odrobinę oliwy, czosnek drobno posiekać i podsmażyć, uważając żeby się nie przypalił, po chwili dodać krewetki i przez chwilę podsmażać, aż krewetki z szarych zrobią się różowe. Następnie zmniejszyć temperaturę pod gotującą się zupą i delikatnie dodawać łososia. Po około 2 minutach dodać dorsza, na sam koniec krewetki. Koperek drobno posiekać i dodać do zupy razem z tłuczoną kolendrą. Ostrożnie zamieszać. Spróbować, jeśli brakuje Wam smaku wina, pomidorów, limonki lub pieprzu cytrynowego doprawcie. Zupę możecie podawać z kleksem ze śmietany lub jogurtu bałkańskiego. 





                         Ten wpis, bierze udział w akcji i konkursie "Pudliszki - pomidorowe inspiracje".

1 komentarz: